Τσουρέκι εκμέκ

Τσουρέκι εκμέκ

Υλικά:

10 μεγάλες φέτες τσουρέκι Νανούρης (το μεγάλο 480g)

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
2 φλιτζάνια νερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Για την κρέμα:

1 ½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
40γρ κορν φλάουερ
1 αυγό
3 κρόκους αυγών
1 βανίλια

Για το στόλισμα:

250γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Καβουρδισμένα αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Απλώνουμε σε ένα στρογγυλό πυρέξ ή ταψάκι ή μεγάλη φόρμα για κέικ (χωρίς το εσωτερικό χώρισμα) το τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά. Σιροπιάζουμε το τσουρέκι μας σιγά σιγά με ένα κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στο τέλος με λίγη κανέλα. Η βάση μας είναι έτοιμη.

Παρασκευάζουμε την κρέμα ως εξής: Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό και τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κορν φλάουερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ζεσταίνουμε το μισό γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνουμε, ανακατεύοντας γρήγορα, μέσα στο μείγμα των αυγών. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε στο κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μαζί με την κρέμα γάλακτος και την βανίλια. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε πολύ ζωηρά μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη κρέμα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση τσουρεκιού και βάζουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα φιστίκια κι αν θέλουμε λίγη κανέλα.

Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε την κρέμα και θέλετε κάτι πιο δροσερό αντικαταστήστε την κρέμα με παγωτό καϊμάκι που ταιριάζει απόλυτα!

Leave a Reply