Το όνομα «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» και σημαίνει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά.
Υπάρχουν διάφορα είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, καθώς και σε διάφορα μεγέθη και σχήματα ανάλογα με την περιοχή που τα παρασκευάζουν. Οι Αρμένιοι, καθώς και οι κάτοικοι του Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι που το ονομάζουν «churek». Το όνομα «τσουρέκι» πιθανόν υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή τσουρεκιού σαν ένα γλυκό ψωμί φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.
Οι Αρμένιοι προσέθεσαν στη συνταγή το Μαχλέπι το οποίο έβγαινε από μικρές, μαύρες κερασιές που άνθιζαν στις όχθες των ποταμών της Μεσοποταμίας, καθώς και Μαυροκούκι που το θεωρούσαν προληπτικό για διάφορες ασθένειες.
Στη συνέχεια ήρθαν οι Πέρσες, οι Βυζαντινοί, οι Αραβες, οι Σελτζούκοι Τούρκοι και άλλοι λαοί που μετέδωσαν την κουλτούρα και τις συνήθειές τους όπου πήγαιναν.
Στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πρωτεύουσα του τότε κόσμου, το τσουρέκι διαδόθηκε και πήρε το όνομα «Πολίτικο». Εκεί προστέθηκαν η Μαστίχα και ο Κακουλές. Παρ' όλα αυτά, το αυθεντικό τσουρέκι δεν έπαψε ποτέ να το χαρακτηρίζει το άρωμα από το Μαχλέπι και τη μαστίχα Χίου, όπως το έφτιαχναν τότε στα δρομάκια της Πόλης απλώνοντας τη μυρωδιά της υπέροχης γεύσης σε κάθε σπιτικό.
Το όνομα «τσουρέκι» πιθανόν υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή τσουρεκιού σαν ένα γλυκό ψωμί φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.
Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης, συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μια μοναδική σημασία για όλους τους Έλληνες ιδίως την περίοδο του Πάσχα όπου συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Στις μέρες μας το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, ενώ οι διάφορες εκδοχές στις οποίες είναι διαθέσιμο, σκέτο ή με διάφορες γεμίσεις, το «μεταμορφώνουν» στην απόλαυση που μπορείς να γευτείς σε κάθε στιγμή της ημέρας!
